company logo

Ζέα : Ένα υπερ-σιτηρό; Η ένα ακόμη δημητριακό;

Ζέα : Ένα υπερ-σιτηρό; Η ένα ακόμη δημητριακό;

Δρ. Σοφία Τσαλουχίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ph.D.

 

Η έντονη χαρά των ατόμων, που με επισκέπτονται στο γραφείο μου, όταν αναφέρουν ότι καταναλώνουν ψωμί από αλεύρι Ζέας ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια κάνοντας τους την ερώτηση αν ξέρουν τι είναι και γιατί καταναλώνουν το συγκεκριμένο ψωμί η απάντηση που συνήθως παίρνω είναι ένα δυνατό και αυθόρμητο όχι!!

Ζέα με απλά λόγια είναι η ποικιλία σιταριού από την οποία παράγεται το συγκεκριμένο ψωμί όπως και διάφορα άλλα αρτοσκευάσματα.

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή. Σαν γεγονός και μόνο αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι δεν της απέδιδαν ιδιαίτερες θαυματουργές ιδιότητες όπως της αποδίδονται σήμερα.

Στη σύγχρονη όμως εποχή μας η αναζήτηση του ανθρώπου για το κάτι διαφορετικό και εντυπωσιακό ανανέωσε το ενδιαφέρον γύρω από τη Ζέα και έφερε ξανά στο προσκήνιο την παραγωγή της. Αποσύρθηκε περίπου το 1920, όταν έγινε γνωστό ότι τα γυμνόσπερμα σιτάρια απαιτούν λιγότερη επεξεργασία από τα «ντυμένα». Η Ζέα ανήκει στα δίκοκκα «ντυμένα» σιτάρια (είδη τέτοιων σιταριών: μονόκοκκο, δίκοκκο και σιτάρι σπέλτα).

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τον λόγο που η Ζέα αποσύρθηκε από την αγορά. Βρέθηκαν άλλα πιο προσοδοφόρα είδη σιταριού. Οι αστείοι λόγοι που αναφέρονται στο διαδίκτυο ότι δήθεν την απέσυραν οι Γερμανοί όταν συνειδητοποίσησαν ότι η κατανάλωση της, είχε ευεργετικές ιδιότητες στη λειτουργία του εγκεφάλου των Ελλήνων και τους έκανε εξυπνότερους σε σύγκριση με άλλους λαούς βέβαια δεν αποτελούν ούτε καν άξιο λόγο αναφοράς..

Τα προϊόντα Ζέας και ιδιαίτερα το ψωμί που ζυμώνεται από αλεύρι Ζέας έχουν συνδεθεί τα τελευταία χρόνια και με το αδυνάτισμα. Η μόνη υπόθεση που μπορώ να κάνω γι αυτήν την σύνδεση Ζέας και αδυνατίσματος είναι γιατί τα προϊόντα αυτά παρουσιάστηκαν στην αγορά ως προϊόντα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προϊόντα σιταριού. Γιατί είναι γνωστό ότι όταν επιλέγουμε να κάνουμε ποιοτικότερη διατροφή και επιθυμώντας να χάσουμε βάρος, επιλέγουμε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Δυστυχώς για κάποιους καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα Ζέας συνδέονται με το αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού Ζέας (που είναι και το πιο δημοφιλές ανάμεσα στα προϊόντα) είναι υψηλός και μάλιστα παραπλήσιος με αυτόν του κοινού σιταρένιου ψωμιού.

Αναφορικά με την θρεπτική της αξία, αυτή μοιάζει με αυτήν άλλων ειδών σιταριού, παρουσιάζει όμως και κάποιες διαφορές. Η διαφορετικότητα της φαίνεται να εστιάζεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αλάτων (ιδιαίτερα μαγνησίου) καθώς και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις του βασικού αμινοξέος λυσίνη. Θα μπορούσε όμως κάποιος να ενισχύσει το διαιτολόγιο του με πλούσιες πηγές μαγνησίου (σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, ηλιόσπορους, αποξηραμένα σύκα, αβοκάντο και μπανάνες) όπως και πλούσιες πηγές λυσίνης (πχ ποικιλία οσπρίων), χωρίς να είναι απαραίτητο να καταφύγει στο δημητριακό Ζέα. Σε καμία λοιπόν περίπτωση αυτά και μόνο τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να κάνουν τη Ζέα ξεχωριστή, μιας και το μαγνήσιο αλλά και το αμιναξύ λυσίνη μπορούμε να τα προσλάβουμε, καταναλώνοντας πλήθος τροφών.

Η Ζέα εμφανίζεται να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλουτένης (πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι), σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ζέα και τα παραγόμενα προϊόντα από αυτήν περιέχουν γλουτένη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι αυτή αποτελεί ποικιλία σιταριού!! (σε μικρότερες συγκεντρώσεις). Το γεγονός αυτό και μόνο μπορεί να καταστήσει την κατανάλωση της επικίνδυνη αν καταναλωθεί από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη (ασθένεια η οποία προκαλείται από επιβεβαιωμένη δυσανεξία στη γλουτένη) και οι οποίοι δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν ακόμη και ίχνη γλουτένης.

Λανθασμένα επίσης η κατανάλωση Ζέας συγχέεται με το καλαμπόκι (αραβόσιτος). Απόλυτα λάθος. Για τον πολύ απλό και ουσιαστικό λόγο ότι ο αραβόσιτος επιτρέπεται να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Λανθασμένα επίσης συγχέεται από πολλούς και με το γερμανικό Dinkel (δημητριακό και αυτό της οικογένειας του σιταριού διαφορετικό όμως από τη Ζέα).

Τα προϊόντα με ζέα μην ξεχνάμε ότι έχουν αρκετά υψηλότερη τιμή πώλησης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προϊόντα σιταριού.

Αν παρόλα αυτά επιμένετε να καταναλώσετε ψωμί διαφορετικό από το κοινό σιταρένιο ψωμί μπορείτε να δοκιμάσετε το ξεχωριστό είδος ψωμιού που έχει βάση τη σίκαλη. Το γερμανικό επίσης Pumpernickel με βάση τη σίκαλη και τον ειδικό τρόπο παρασκευής του, σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι νόστιμο, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και καθόλου ακριβό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...