company logo

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, KUALA LUMPUR MALAYSIA ΤΕΤΑΡΤΗ 19/03/2014 Pr. Angelo Tremblay, Laval University:

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, KUALA LUMPUR MALAYSIA  ΤΕΤΑΡΤΗ 19/03/2014 Pr. Angelo Tremblay, Laval University:

Pr. Angelo Tremblay, Laval University: «Τοξικές ουσίες από φυτοφάρμακα, συσσωρεύονται περισσότερο στους παχύσαρκους και αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο»

Είναι γεγονός, έτσι όπως τουλάχιστον πιστοποιείται μέσα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, ότι τα παχύσαρκα άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από ότι τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αυτό συμβαίνει μέσω μηχανισμών οι οποίοι διαφέρουν, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Κάποιοι από αυτούς τους μηχανισμούς αφορούν επιρροές στον μεταβολισμό των σακχάρων, στα επίπεδα διαφόρων ορμονών αλλά και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Εκτός όμως όλων αυτών, στη σύγχρονη διατροφική πραγματικότητα υπάρχει και ένας ακόμα μηχανισμός που αξίζει ιδιαίτερη αναφορά…

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι επιχειρούν συχνά να χάσουν βάρος, χάνουν και σε ποσοστό έως 95% επανακτούν το βάρος που έχασαν… Το σώμα του ανθρώπου μέσα από τη διατροφή που κάνει, συσσωρεύει στο λιπώδη ιστό, οργανοχλωριωμένες ενώσεις κυρίως από τα φυτοφάρμακα… Όσο περισσότερος ο λιπώδης ιστός τόσο μεγαλύτερη η συσσώρευση αυτών των ουσιών. «Με τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απώλειας βάρους, ο οργανισμός ενός παχύσαρκου έρχεται συνέχεια αντιμέτωπος με την δράση αυτών των τοξικότατων ουσιών που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό προς την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια την αύξηση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου σε διάφορους ιστούς» τόνισε ο Pr. Angelo Tremblay στην παρουσίαση του, την οποία είχαν ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστημονικοί συνεργάτες του www.diettv.gr

Τα οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (γνωστά και ως PCBs) αποτελούν σημαντικούς ρύπους του περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι δεν βιοαποικοδομούνται (ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει γίνεται με πολύ αργό ρυθμό) σε συνδυασμό με μια σειρά ιδιοτήτων τους, όπως η συσσώρευση στο λιπώδη ιστό τα καθιστά άκρως τοξικά. «Την ίδια στιγμή οι τοξικές αυτές ουσίες φαίνεται να κατέχουν παχυσαρκογόνες και διαβητογόνες επιδράσεις, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο», τόνισε ο καθηγητής.