company logo

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D-3 μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης  D-3 μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Στις ΗΠΑ, περίπου 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια,  κατάσταση που συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να διοχετεύσει αρκετό αίμα στο σώμα για να επιτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Περίπου το 50% των ασθενών πεθαίνουν 5 χρόνια μετά από τη διάγνωση.

Ωστόσο , σύμφωνα με τον Δρ Klaus Witte του Πανεπιστημίου του Leeds School of Medicine στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους συνεργάτες του, η  καθημερινή χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να ωφελήσει την καρδιακή τους λειτουργία. Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν και ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες άνω των 65 ετών οι οποίο τείνουν να παράγουν λιγότερη βιταμίνη D3.

Για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους  οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα, όπου συμμετείχαν πάνω από 160 ασθενείς . Για 1 χρόνο, 80 από τους ασθενείς κλήθηκαν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D3  4000IU καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι η μορφή της βιταμίνης D που παράγεται στο σώμα όταν αυτό εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός. Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα για να μετρήσει τις όποιες αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία των ασθενών, συμπεριλαμβανομένου του κλάσματος εξώθησης τους, δηλαδή το πόσο καλά διοχετεύει το αίμα με κάθε της χτύπο η καρδιά.  Κανονικά ένα υγιές άτομο έχει κλάσμα εξώθησης 60-70%. Τα άτομα όμως με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν μικρότερο κλάσμα εξώθησης,  πράγμα που υποδεικνύει την βλάβη που υπάρχει στην καρδιακή τους λειτουργία. Στη συγκεκριμένη έρευνα οι ασθενείς είχαν  κατά μέσο όρο κλάσμα εξώθησης 26%.  Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που έλαβαν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν βελτίωση στη καρδιακή τους λειτουργία ενώ εκείνοι που καθημερινά λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D3 παρουσίασαν βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης, το οποίο αυξήθηκε από 26% σε 34%.

Ο Δρ Witte αναφέρει: «Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για τους ασθενείς. Η έρευνα μας είναι η πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη D 3 μπορεί να βελτιώσει τη καρδιακή λειτουργία των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια».  

Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι για ορισμένους ασθενείς με καρδιακή νόσο , η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D -3 μπορεί να μειώσει την ανάγκη χρήσης ενός εμφυτεύσιμου  καρδιακού  απινιδωτή ( ICD ). Η συγκεκριμένη συσκευή  τροφοδοτείται από μπαταρία, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και συνδέεται με την καρδιά με λεπτά σύρματα . Η συσκευή παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και σε περίπτωση  ανίχνευσης τυχόν ανωμαλιών παρέχει ένα ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά αποκαθιστώντας το φυσιολογικό ρυθμό . Ο Δρ Witte σημειώνει ότι η εμφύτευση  των ICDs  κοστίζει πολύ και το πιο σημαντικό μειονέκτημα τους είναι ότι οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν σε επέμβαση. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...