- Ημερομηνία:24/03/2015
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Ισορροπημένη Διατροφή Τρόφιμα
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε μία σειρά άλλων ερωτημάτων όπως τι είναι στην πραγματικότητα η ζάχαρη, γιατί την αγαπάμε, αν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, και αν ναι σε τι ποσότητες.
Γιατί αγαπάμε τη ζάχαρη;
Η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε και ισχύει για όλους. Σύμφωνα με την δρ. France Bellisle, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, "ο λόγος για τον οποίο είναι γενετικά προκαθορισμένο να προτιμούμε τη γλυκιά γεύση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, έχει να κάνει με την επιβίωση μας. Μάλιστα πρόκειται για ένα «πλεονέκτημα» που μας δίνει η φύση, και το οποίο μας προστατεύει από την κατανάλωση επικίνδυνων- δηλητηριωδών ουσιών που συνήθως έχουν πικρή γεύση, την οποία και δεν προτιμάμε. Έτσι, η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι ισχυρότατη στα μικρά παιδιά, και φθίνει όσο μεγαλώνουμε".
Τι είναι η ζάχαρη;
Η ζάχαρη, ή αλλιώς σακχαρόζη, είναι από τα συνηθέστερα σάκχαρα που συναντούμε στην κουζίνα μας και αποτελείται από δύο απλούστερες δομικές μονάδες, τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Τα σάκχαρα ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των υδατανθράκων και περιέχονται φυσικά σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα, τα λαχανικά, και το μέλι, ή προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να τους προσδώσουν γλυκιά γεύση. Επιπλέον, η ζάχαρη, συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για να συμβάλλει στον όγκο (π.χ. στο κέικ), την υφή (π.χ. στις κρέμες ζαχαροπλαστικής), και το χρώμα (π.χ. σε γλυκίσματα και αρτοποιήματα) ή και τη συντήρηση πολλών τροφίμων (π.χ. μαρμελάδες).
Ανεξάρτητα από το αν περιέχονται φυσικά στα τρόφιμα ή προστίθενται σε αυτά, όλα τα σάκχαρα χρησιμοποιούνται από το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για να παρέχουν ενέργεια (κυρίως με τη μορφή γλυκόζης) στα κύτταρά μας (για παράδειγμα η γλυκόζη είναι το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου μας). Φυσικά πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι, τα διαφορετικά τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα έχουν και διαφορετική περιεκτικότητα σε ενέργεια (θερμίδες) και άλλα θρεπτικά συστατικά (π.χ. λιπαρά), γεγονός που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη προκειμένου να διατηρούμε μία ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Έτσι, υπερκατανάλωση ζάχαρης, όπως ακριβώς και οποιουδήποτε άλλου συστατικού όπως πρωτείνης, λίπους ή άλλου υδατάνθρακα, και από οποιαδήποτε πηγή, που οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
Xωράει η ζάχαρη σε μία υγιεινή διατροφή;
Στο ερώτημα «τι είναι υγιεινή διατροφή;» που τέθηκε στο πρόσφατο 2ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής που συνδιοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι, η υγιεινή διατροφή πρέπει να διαθέτει ποικιλία διατροφικών επιλογών, που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και την κατάλληλη ποσότητα υδατανθρακών, λίπους, πρωτεϊνών, και μικροθρεπτικών συστατικών. Σε αυτή την υγιεινή διατροφή δεν αποκλείονται τα πρόσθετα σάκχαρα αλλά η κατανάλωσή τους συστήνεται να μην ξεπερνάει σε ποσοστό το 10% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας (δηλαδή σε μία διατροφή 2000 θερμίδες τα σάκχαρα συστήνεται να συνεισφέρουν έως 200 θερμίδες).
Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι, η ζάχαρη (και τα πρόσθετα σάκχαρα γενικότερα) χωρά σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, με την προυπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο και στα πλαίσια ενός, κατά τα άλλα, ισορροπημένου διαιτολογίου, που καλύπτει τις ανάγκες στα ποικίλα θρεπτικά συστατικά.
Έτσι, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε με το διεθνώς αναγνωρισμένο Καθηγητή Δρ. Claude Fischler που στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων δήλωσε "Γιατί να αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να 'κόβουμε' τη γλύκα και να γευόμαστε μόνο τις 'πίκρες της ζωής;"
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...