
- Ημερομηνία:30/06/2017
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφή Υγεία Ψυχολογία
Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος University of Nottingham
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το στρες ωθεί τους ανθρώπους να στραφούν στην υψηλή κατανάλωση γλυκισμάτων, υψηλής θερμιδικής αξίας. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου στρες και της παχυσαρκίας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, εξέτασε 2.527 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μεταξύ άλλων υποδεικνύει και τα επίπεδα του στρες.
Μετά τον έλεγχο όλων των παραγόντων που μπορεί να συνδέονται με την παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο κορτιζόλης τόσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος, το B.M.I. και η περιφέρεια μέσης.
Οι ερευνητές επισήμαναν δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι η αιτία ή η συνέπεια της παχυσαρκίας.
Η επικεφαλής συγγραφέας Sarah E. Jackson, επιδημιολόγος στο University College του Λονδίνου δήλωσε ότι ενώ μπορεί να μην είναι δυνατή η εξάλειψη του στρες (και ούτε να είναι και ο απόλυτος σκοπός), μπορεί να βρεθούν τρόποι για να καταφέρει κάποιος να το ελέγξει . Για αρχή καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το στρες μπορεί να μας κάνει να τρώμε περισσότερο.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...